Wednesday, January 30, 2013

Day 1: Islamic Center, The Peak & Avenue of Stars













We all sampai HK selasa 22.1.13  malam kul 8.30pm , so sampai hotel dlm kul 10 la..From Airport to Eaton Hotel Nathan Road ambil mase dlm 30-40 minit by taxi. memandang kan kiteorang dgne 2 big bags and twin stroller so we all x guna la MRT. Taxi kat HK ni mahal ye... airport to hotel dlm HKD 250.
Hotel lawa. HK nie hotel byr mahal2 bilik nye alahai..kocik je..tapi boleh lah utk kami anak2 beranak, x la berlaga-laga bontot.

so esok nye we all breakfast kat hotel..breakfast ala2 take away gitu..tapu we all amik roti je la..yang lain tengok je la..








then lepas mkn breakfast..we all pun berjalan2 la kat situ..Nathan Road ni happening place ye..mmg tourist attraction..so jalan2 nak ke MRT Jordan dlm 5 minit la from Eaton hotel. (kalau nak hotel nie pls book awal2 ye dapat murah sikit , kalau book lambat jd mahal) mula2 sampat MRT Jordan..terkesima sekejap...besar ye..in fact semua Mrt dia besar..ang ade banyak exit..so u oll kena tahu la ke mana u oll nak pergi...jo from jordan we all ke Admiralty (dlm 1. 2 station je) then change to Wan chai line , 1 station je dh sampai Wan chai. mula2 tu we all lost sekejap..sebab x tahu which exit nak pergi..di HK ni diorang x tahu cakap omputih ye..x friendly sgt la..tapi indonesian ramai..and they help us a lot..bila nampak je org pakai tudung mesti diorang beri salam.
from Wan Chai station nak ke islamic center sangat jauh ye...! dlm 20 minit or lebih kot berjalan..tanya la orang semua tak tahu..tanya police dia lagi tah ape2..nasib baik kebetulan jumpe orang islam Hong Kong..diorang yg bagitau jalan nak kemana..jalan straight...pastu kena naik tangga okay!!! mengangkut la kitaorang dgn stroller sebab mase nie budak2 tido..islamic center ni disebalik2 bangunan2 ye..













then from islamic center from the building turn right jalan sikit then ade simpang 3 turn left jalan straight je...nanti akan pass by sekolah2 and swiminng pool / sports center, nanti akan nampak tangga  naik atas then turn right pass by hospital then kat situ ade bus stop, naik bas no 15 straight akan ke THE PEAK... jalan dia berpusing2 sikit la..tapi view lawa la. murah sikit. bayar pakai Octopus card je(beli kat any mrt station HKD 150, 50 deposit then dlm card ade 100). the peak nie last station..so kuar2 bas trus sampai the peak.

THE PEAK( VICTORIA PEAK)
Madamme Tussaud
Sky Peak 
Peak Tram

boleh beli pakej kat website Madamme Tussaud

so jalan2 situ, kat situ pun ade mall..tapi we all x masuk la. dlm building madame tussaud tu ade kedai Hard Rock so boleh la beli belah di situ..harga nya standard la..merata2 dunia pun harga dia sama..design pun ala2 je Name negera je tukar.

so we all turun ikut Tram kali nie..turun sampai bawah then naik taxi dlm HKD 20 ke Admiralty station.
mase tu dah kul 4pm so we all straight ke Avenus of stars. Kat sini kawasan shopping. sebenarnye x jauh dari hotel..hahhaha jalan kaki dlm 20-30 minit la..tapi cuace sejuk so sedap la jalan..x berpeluh.

mase ni dah start lagi sejuk...so lepak starbucks...order coffee2..makan vegetarian pastry je lah...
















We all tak masuk pun Madamme Tussaud sebab Affan nie penakut patung... huhuhu so tangkap gambar kat luar je...seeddiihh...tak pe nanti mummy masuk yang kat London nye lah..







AVENUE OF STARS
8pm- lights show










 bila dah malam lagi ram,ai lah orang.photo2 booth banyak la..HKD 100 ye per picture (besar A4)
okalah..itu je for Day 1 nanti i update lagi ye..
mase we all tgh minum kat Starbucks ni, we all ternampak BIG TOUR BUS..trus we all pergi tanya ..esok i update ye..lagi senang amik Big tour bus nie...much better dari naik2 MRT nie..

stay tuned for DAY 2...



Affan n Aqeel

Affan n Aqeel

Affan - 7 months (so cute ...)

Affan - 7 months (so cute ...)

Shibam Aqeel- 7 months

Shibam Aqeel- 7 months