Thursday, January 31, 2013

Day 5/6

Pagi tu ade breakfast buffet from the hotel..hmm makan roti, cereal and oats je...itu je la yang boleh mkn...
then mkn telur rebus..
 so kul 9.30am taxi dah tunggu...diorang ni memang ON time!  so naik taxi from hotel to Disney Hollywood Hotel dlm 30 minit HKD 110 mcm tu la..
Sampai hotel trus gi register..tapi tak bleh check in  lagi check in 3pm onwards so letak beg kat Concierge. I purchade ticket from internet so amik tiket pun kat Kaunter je.
 Park buka kul 10am...so naik shuttle bus dlm 5 minit dah sampai park, hmm kalau u olls ade duit lebih i cadang beli la express ticket.. senang ! x yah beratur. nak beratur kuarng 20 minit or 30 minit. then main x sampai 2 minit. huhuhuhu. We all x sempat nak abis kan all rides and shows tapi kalau dah masuk disneyland nie dari pagi sampai malam la duduk dlm tu. We all tgk show and rides yang best2 je..padahal semus best. Affan only interested in Toy Story and Buzz Lighyear..mase kitaorng nak pergi main game buzz tu ternampak yg buzz ni baru keluar dari bilik nak ke photoshoot..bergegas la kitaorng nk tangkap gambar. dapat lah jadi antara org pertama tangkap gmber dgn Buzz Lighyear. Seronok sgt Affan..terpampang kat muka dia.
selalu tgk kat Tv je . ini depan mata..tak kelip2 dia pandang.



security check in...kena rampas kitaorang punye Maggi.
huhuhu not allowed ye




Waffle kepala Mickey..! lembut and sedaaapp!

anak2  aku menjadi tumpuan di HK and Disneyland.
Asal jalan sikit je org minta nak tangkap gambar.



Buzz Lighyear



entrance Its a small world

Flight of Fantasy Parade















Then pukul 8pm tengok fireworks.  sgt chantek ok! sebenarnye yang dah besar panjang yang over feeling..ye lah dulu2 kecik mane ade peluang semua nie.. setakat tgk kat tv je. Ini ade peluang tengok, memang teruja. Dengan lagu2 Cinderella , beauty and the beast la..memang membesar dengan cartoon n lagu character2 ni, so memang I sgt teruja. Bukan aku je kot..aku rase semua orang la.

Then esoknye jalan2 sekitar Disneyland hotel and Hollywood hotel and last minute shopping kat hotel..harga same je ye..x de beza pun.

menunggu shuttle bus-every 10 minutes

Disney Hollywood hotel
Disneyland Hotel







the maze- puas aku melilau mencari Affan..suke dia dlm nie.


kebetulan ade wedding kat sini





Enchanted Garden- breakfast with characters kat sini lah..lunch pun ade gak..tapi quite mahal jugak
mula2 nak pergi..tapi bukanya kite boleh makan semua..so rugi..
tapi best la boleh tangkap gambar with Mickey,minni,goofy etc

Toilet 

kalau lah i ade daughter, memang i dah buat dak makeover nie.

make up and studio

baju2 princess

Dun worry . ATM machine ade ye di Disneyland Hotel nie..
tapi rugi rate dia sgt rendah.

Lunch at Waltz Cafe-ade halal food!
hmm hampeh dia amik halal fiood from Tahitian kat Park!
then harge dia double!


ni je we all order vegetarian spaghetti


Bye bye Disneyland!!!!!!!
Insyallah we will come again..sebab ade play land baru yang diorang dalam pembinaan.
so tunggu siap je...then kena dtg sini lagi ye.

Hong Kong International Airport


From Disney Hotel ke Airport dlm 20 minit je..x jauh so taxi x sampai HKD 100. Airport HK sangat besssaarrr ok...lepas check in, u oll terus masuk departure hall ye..lepas naik train then u oll bleh shopping n jalan2 kat dlm tu je...Popeye Fast food terletak kat Level 7-Departure Hall  ye. situ je ade Hala food. makan ayam. Aku cadang kan kalau korang gi travelling sila lah bawa CILI SOS..at least sedap sikit nak makan ayam cicah sos cili daripada tomato sos.
Semua hotel kat HK ade sedia kan international plug, tapi diorang guna plug sama je dgn kite. so x payah susah nak bawa ye..berat beg je.

Oklah 6 hari 5 malam adalah sangat seronok..walaupun stay lama, kitaorg x sempat nak ke Macau. planning tu ade tapi dengan 2 young children, agak terbatas sikit lah. Kejap yang nak berak la..mengamuk nak tido la..lapar la..mcm2 hal..tapi alhamdullilah Affan n Aqeel ok. Hanya hari nak balik je Aqeel demam n flu..so agak cranky la tapi manageable.

Insyallah planning nak dtg lagi ke sini tu ade..tapi kena kumpul duit balik la..sebab HK sebenarnye mahal ye.
Next time nak ke Macau n Shenzhen plak.

Kepada sesiapa yang nak ke HK and Disneyland , harap2 penulisan saya ni dapat membantu.

BYE


Affan n Aqeel

Affan n Aqeel

Affan - 7 months (so cute ...)

Affan - 7 months (so cute ...)

Shibam Aqeel- 7 months

Shibam Aqeel- 7 months