Wednesday, November 28, 2012

Bila Album Picasa penih...Oh No!




ini lah yang trjadi 2 3 menjak nie...huhuhu
so i ni i dapat dari blog http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/09/tutorial-bila-picasa-album-penuh.html
Mohon share. :)
tq ye Qaseh Honey..

i blum buat lagi , bz with work nanti ade mase senggang i buat ye...


pada gambar di atas menunjukkan album picasa tersebut telah sampai limit atau penuh...setiap akaun google untuk blog storage adalah sebanyak 1 GB sahaja...jika ini terjadi... kena buat satu lagi akaun google yang baru...



step pertama yang harus dilakukan adalah membuka satu lagi akaun google...sign up seperti biase dengan alamat emel yang baru dan berlainan dari emel terdahulu...lepas dah siap buat emel terbaru...abaikan dahulu emel tersebut...SIGN OUT



bile dah sign out emel baru tadi...sign in alamat blog/emel yang terdahulu...



terus ke dashboard dan klik SETTINGS




klik BASIC dan seterusnya klik + ADD AUTHORS




bile dah klik +ADD AUTHORS tadi...sila masukkan alamat emel yang baru dan klik INVITE AUTHORS




dah klik INVITE AUTHORS tadi...akan nampak seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas...1 OPEN INVITATIONS...boleh la SIGN OUT




step seterusnya...sign in EMEL BARU dan cari emel invitations dari blog terdahulu...




klik emel invitation tersebut dah klik link seperti di atas tu...





bile klik link tersebut akan keluar page seperti di atas




klik semula link tersebut




dah klik tersebut semula...akan keluar page seperti di atas...bile keluar page ni...ianya akan kosong tiada ape2 lagi sebenarnya...setiap emel baru akan begitu...sebab kita belum follow mane2 blog lagi...jangan terkejut pula yer jika melihatnye begitu...boleh la SIGN OUT




SIGN IN blog terdahulu...terus ke dashboard dan klik SETTINGS




step pertama klik BACIS dan akan nampak seperti anak panah di atas...terdapat kedua2 alamat emel di situ




pada alamat emel yang baru tersebut...boleh la dibuat pilihan sama ada sebagai ADMIN atau AUTHOR...emel yang lama boleh dikekalkan sebagai ADMIN sebab di situ ade link follower blog kita




QH memilih untuk meletakkan kedua emel tersebut sebagai ADMIN...jadi kita boleh buka blog dengan memilih salah satu emel tersebut...tapi untuk mengupload gambar terbaru...PASTIKAN menggunakan alamat blog yang BARU...sebabnya seperti bi bawah






cuba lihat gambar di atas...dimana storage album picasa masih banyak lagi ruangnya dan boleh mengupload sebanyak mane gambar sehingga sampai limit...

Jika masalah ini berulang kembali...album picasa pon dah penuh...ulangi langkah di atas semula untuk membuka akaun google yang baru lagi...mengikut kata blog yang QH ikuti stepnye...setiap blog boleh diadekan sehingga 100 AUTHORS...banyak tu...jadi nanti akan banyak la akaun google kita nanti dan ianya menjimatkan...tak perlu lagi untuk menDELETE gambar2 dalam blog...sempat ker kita nak sampai ke angka tersebut...hehehe...lagi satu PERINGATAN...bile dah banyak akaun user untuk blog JANGAN SAMPAI TERLUPA PULA YER PASSWORDNYA!!! PENTING tu...ingatan untuk diri sendiri juga...cara paling senang adalah mengunakan setiap akaun user dengan PASSWORD YANG SAMA...QH buat begitu.

Affan n Aqeel

Affan n Aqeel

Affan - 7 months (so cute ...)

Affan - 7 months (so cute ...)

Shibam Aqeel- 7 months

Shibam Aqeel- 7 months