Thursday, April 19, 2012

Abuk-abuk sagu...

Hmm Last week kot my mom buat kuih nie...she said she teringin. so bahan-bahan memang sedia ada dalam cabinet just beli kelapa parut je.. 1st aku x familiar what kuih is this, but when its ready ..oohhh kuih ini...tapi aku rasa jarang orang buat kuih ni wat meniaga. So i snap some pictures while mama n bibik do this kuih.

Bahan-bahan:

  • 250 gm sagu
  • 220 gm kelapa parut - diambil yang putih sahaja
  • 1/2 sudu teh garam
  • 180 gm gula melaka - dihiris
  • Daun pisang - dipotong saiz 16cm x 28sm dan dibentukkan kon (sematkan dengan pencungkil gigi yg dipotong 3)
Cara:
  1. Basuh sagu dan letakkan di dalam tapis.
  2. Gaul bersama kelapa parut dan garam. Kemudian tambahkan sagu dan gaul rata.
  3. Ambil kon, masukkan 1 sudu besar sagu dan tekan hingga ke dasar kon.
  4. Letakkan sedikit gula melaka. Kemudian, tambahkan lagi sagu sebanyak 2 sudu besar.
  5. Tutup bahagian bawah kon dengan kemas dan susun di dalam pengukus. Lakukan langkah 3 & 4 sehingga semua adunan sagu habis.
  6. Kukus sehingga masak selama 10 - 15 minit.
(nie I copy from internet ye) actualy kuih ni pakai agak2 je..tak payah measurement., janji bahan2 cukup...
1st- campurkan sagu,kelapa n secubit garam.

2nd-Gulung daun pisang bentuk kon

3rd- masuk kan bahan 1st.

4th-then letakkan gula melaka. pastu letak bahan 1st lagi.

5th-lipatkan(kalau x leh lipat cucuk je dgn tooth pick. pastu susun dalam steamer n kukus samapi masak.
Ini lah hasilnya....
Thumbs UP!
Selamat Mencuba!!!!

Affan n Aqeel

Affan n Aqeel

Affan - 7 months (so cute ...)

Affan - 7 months (so cute ...)

Shibam Aqeel- 7 months

Shibam Aqeel- 7 months