Hmm Last week kot my mom buat kuih nie...she said she teringin. so bahan-bahan memang sedia ada dalam cabinet just beli kelapa parut je.. 1st aku x familiar what kuih is this, but when its ready ..oohhh kuih ini...tapi aku rasa jarang orang buat kuih ni wat meniaga. So i snap some pictures while mama n bibik do this kuih.
Bahan-bahan:
- 250 gm sagu
- 220 gm kelapa parut - diambil yang putih sahaja
- 1/2 sudu teh garam
- 180 gm gula melaka - dihiris
- Daun pisang - dipotong saiz 16cm x 28sm dan dibentukkan kon (sematkan dengan pencungkil gigi yg dipotong 3)
Cara:
- Basuh sagu dan letakkan di dalam tapis.
- Gaul bersama kelapa parut dan garam. Kemudian tambahkan sagu dan gaul rata.
- Ambil kon, masukkan 1 sudu besar sagu dan tekan hingga ke dasar kon.
- Letakkan sedikit gula melaka. Kemudian, tambahkan lagi sagu sebanyak 2 sudu besar.
- Tutup bahagian bawah kon dengan kemas dan susun di dalam pengukus. Lakukan langkah 3 & 4 sehingga semua adunan sagu habis.
- Kukus sehingga masak selama 10 - 15 minit.
(nie I copy from internet ye) actualy kuih ni pakai agak2 je..tak payah measurement., janji bahan2 cukup...
|
1st- campurkan sagu,kelapa n secubit garam. |
|
2nd-Gulung daun pisang bentuk kon |
|
3rd- masuk kan bahan 1st. |
|
4th-then letakkan gula melaka. pastu letak bahan 1st lagi. |
|
5th-lipatkan(kalau x leh lipat cucuk je dgn tooth pick. pastu susun dalam steamer n kukus samapi masak.
|
|
Ini lah hasilnya....
Thumbs UP! |
Selamat Mencuba!!!!
No comments:
Post a Comment